dat kunstje flik je geen tweede keer!

• de kunstlobby, 21 mei 1997
piece of art

Vreemd eigenlijk. Deze uitdrukking heeft in het algemeen een afwijzende, negatieve betekenis. Iemand voelt zich door een ander beetgenomen. En laat dat die ander ook weten. Met daarbij de boodschap dat hij – of zij, zo u wilt – dat geen tweede keer hoeft te proberen.

Bij nadere beschouwing, geeft deze uitdrukking precies weer, waar het bij kunst om draait. Het product van de kunstenaar immers is een eenmalige, unieke prestatie. Een prestatie die, naar aard en oorsprong geen tweede keer hetzelfde kan zijn. Een kunststukje dat je géén tweede keer flikt!

Zeker, een kunstwerk kopiëren. Dat kan. Maar herhalen? Nóóit. Enkel en alleen omdat een kunstwerk heel in het bijzonder een product is dat tijd, omstandigheid en emotiegebonden is. En juist dat zijn nu typisch eenmalige factoren. Factoren welke zich nimmer in gelijke samenstelling kunnen, dus zullen voordoen.

Ik duidde het eerder al, als wij in het dagelijks doen en laten het woord ‘kunst’ gebruiken, is dat vaker in negatieve dan in positieve zin. ‘Dat kunstje flik je geen tweede keer’. ‘Daar is geen kunst aan’. ‘Kúnst zeg, dát kan ik ook !’….

Gegeven aard en karakter van kunst is dat negativisme meer dan vreemd. Immers, kunst is wat jíj maakt. Wat jij maakt, ben je zélf ! En iets zélf maken, er je eigen ziel en zaligheid in leggen is eigenlijk: jezelf voor een stukje aan anderen blootgeven. En daar is niets, maar dan ook hélemaal niets negatiefs aan.

Veel eerder is sprake van een prestatie. En als je daarmee vervolgens iets voortbrengt dat, al is het maar bij één ander, appelleert aan diens eigen emotie, – of dit nu de smaak, de herkenning, de bezieling of de bedoeling is -, dan is sprake van een tópprestatie. En topprestaties verdienen, altijd, respect.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s