Van een kleine vonk komt een groot vuur…

‘Old Ideas’ – Leonard Cohen zingt met de gratie van een man die beseft dat het te laat is om het geweer van schouder te veranderen

“I got no future, I know my days are few”, zingt Leonard Cohen op Darkness, één van de nummers op zijn twaalfde album ‘Old Ideas’. Toch heeft de bejaarde Cohen na een carrière van 45 jaar en elf albums nog het nodige te melden. Alsof hij de Dood recht in de ogen keek en met zijn diepe, bezwerende stem proclameerde dat hij hier nog niet helemaal klaar was.

De notie dat hem niet veel tijd meer gegeven is, dringt duidelijk door in deze tien liedjes, maar zonder dat het ergens naargeestig of meelijwekkend wordt. Cohen klinkt nog strijdbaar en vitaal, doch tegelijkertijd getekend door het leven. De intonatie van zijn brommende praatzang geeft ieder woord dat telt extra gewicht.
Cohen bezorgt je enerzijds koude rillingen op nummers als ‘Show Me The Place’ en ‘Come Healing’, terwijl hij je geruststelt op ‘Anyhow’ en ‘Banjo’. En ‘Different Sides’ is geniaal in zijn uitvoering. De Canadees spuugt de Dood in het gezicht en daagt hem uit. Hij ridiculiseert zijn eigen sterfelijkheid zoals enkel grote dichters dat aandurven.

Patrick Leonard (vooral bekend van zijn vele werk met Madonna en aan MTV Unplugged) heeft een belangrijk aandeel op dit album als producer, muzikant en coauteur. Hij en zijn collega-producers zorgen voor sobere arrangementen, allen in dienst van de tekst. De bijdrage van The Webb Sisters is bloedstollend mooi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s